RIP,IGRP ve EIGRP gibi distance vector routing protokolleri ailesine dahil protokollerde yönlendirme kararı, doğrudan bağlı komşu routerlardan alınan bilgiye göre yapılır.

OSPF link-state routing protokolleri ailesine dahil protokoldür, her bir router aynı area içindeki tüm networkün routing adres listesini barındıran ve Link-State Database adı verilen bir veri tabanı kullanır .

Tüm routing kararlarını bu veritabanındaki güncel bilgiye göre karar verir. Routerların sahip oldukları LSDP, aynı area içindeki diğer routerlardan alınan LSA’ler vasıtasıyla oluşturulur. LSA’lar periyodik olarak değil, Link stateleri ile ilgili networkde herhangi bir değişiklik olduğunda güncellenirler. Routerların ve linklerin durumlarıyla ilgili gerekli bilgileri detaylı bir şekilde barındırırlar ( Cost , Route etc) .

Tanımlar :
LSDB(Link-State Database) : Link Durumu Bilgisinin yer aldığı veritabanına verilen addır.
LSA (Link State Advertisement ) : Link durumu paylaşımı

LSA’lar routerları çeşitli açılardan bilgilendirmek amacıyla farklı tiplere sahiptir. Bu tip türleri :

Internal Router: Aynı area’da bulunan ve aynı LSDB’ye sahip routerlara internal router adı verilir.

Backbone Router: Area 0’a yani backbone area’ya bağlı routerlara backbone router adı verilir.

ABR(Area Border Router): ABR’ler farklı arealar arasında bağlantı sağlayan routerlardır. Örn: Area 1,Area 2 gibi. Bağlı olduğu her area için farklı bir LSDB’ye sahiptir.
ABR’ler bulundukları area’lar ile ilgili routing bilgilerini özet rota biçiminde diğerlerine duyurabilirler. ABR’ler routing bilgisini ilk olarak backbone’a iletirler. Daha sonra bu routing bilgisi backbone tarafından diğer ABR’lara iletilir.

ASBR(Autonomous-System Border Router): En az bir Interface ‘i Farklı bir networke bağlı olan routerlardır. Bu network farklı bir routing protokolü çalıştıran bir networktür ( iBGP,EBGP,RIP,etc.) Böylece ASBR’lar OSPF harici network bilgisini OSPF networküne taşıyan veya tam tersini yapan routerlardır. BGP to OSPF yada OSPF to RIP türevleri olan routerlara ASBR olarka isimlendirilmektedir.

OSPF networkünde LSDB’yi oluşturmak için yukarıdaki router türleri arasında LSA anonsları ile bilgi paylaşımı gerçekleşir . Bu bilgi paylaşımının biçimine göre görevleri ve türleri farklı LSA ‘lar oluşabilir .Bunların tipleri aşağıdaki gibi olabilir. :
Kaynak : https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:OSPF_Case_Studies#OSPF_Operation

(Type 1) Router LSA: Her router’ın kendi area network içindeki routerlar için oluşturduğu LSA’lerdir. Böylece her router kendine doğrudan bağlı linkler ile ilgili diğer routerları bilgilendirebilir. Bu tip LSA’ler sadece aynı area içinde dağıtılırlar.

(Type 2) Network LSA: Network LSA’leri DR’lar (Designated Router) tarafından dağıtılırlar. Network LSA’leri, aynı network segmentine bağlı routerları listeler ve diğer routerlara bildirir. Böylece her router aynı network segemntindeki diğer routerlardan haberdar olur. Network LSA’leri de aynı area içinde dağıtılırlar. Farklı bir area’ya dağıtım yapamazlar.

(Type 3) ABR Summary LSA: ABR Summary LSA’leri ABR routerlar tarafından dağıtılırlar. Bir area içindeki networkler diğer arae’lara ABR Summary LSA’ler tarafından duyurulur. Summary işlemi varsayılan olarak routerlarda açık değildir. el ile yapılandırılması tavsiye edilir .

(Type 4) ASBR Location LSA: ASBR Location LSA’leri ABR routerları tarafından eğer networkte ASBR router bulunuyorsa, kendi area’larına bu ASBR router’a ulaşmak için gerekli olan rota hakkında bilgi verirler.

(Type 5) ASBR Summary LSA: OSPF networkü dışındaki networklere ilişkin routing bilgisi ASBR’ler vasıtasıyla ASBR Summary LSA’leri ile bildirilirler. Buna redistribution da denir. Dış networklerle ilgili bu bilginin doğru işlenmesi gerekmektedir.

(Type 6) Group Membership LSA : Bu OSPF ‘de Multicast extensions için tanımlandı . Routeros ‘da şu an işin kullanılmıyor.
(Type 7) LSA’lar, ABR’lere NSSA alanına aktarılan bu dış yollar hakkında bilgi vermek için kullanılır. Alan Sınır Yönlendiricisi daha sonra bu LSA’ları 5 harici LSA’ya çevirir ve OSPF ağının geri kalanına normal olarak aktarır
(Type 8)LSA Link Lokal : (Link-local bilgisi için OSPFv3 için LSA )

OSPF bize beş farklı area tipi sunuyor:

Normal Area :
Stub Area
Totally-Stub Area
Not-So-Stubby-Area (NSSA)
Totally Not-So-Stubby-Area

Mikrotik MTCRE Eğitimlerine katılmak için bizi takip edin : https://www.wi.com.tr/mikrotik-egitim

Categories:

Comments are closed