Bu konuda telefonla sürekli olarak destek verdiğimiz fakat hala yanlış anlaşıldığımız görünmekte;
bu nedenle bu makaleyi mümkün olduğu kadar açıklayıcı yazmaya çalışacağım.

1 – Tüm wireless ürünleri için topraklama yapılması yüksek önem taşımaktadır.
2 – Topraklamanın doğru yapılması , Wireless sinyal performansını en az %30 arttırdığı görülmektedir.
3 – Hatalı topraklama yapılması , mevcut performans’dan daha kötü sonuçlara neden olabilir .
4 – 2 Wireless ürünü yan yana olmaması gerekmektedir . 5 Ghz ürünler için en az 100~150 cm , 2.4 ghz ürünler için ise en az 130 ~ 160 cm iki anten arasında mesafe olması gerekmektedir.
5 – Anteni demir direğe bağladım zaten oradan topraklama alır gibi düşünen arkadaşlar. bu işi biliyorlar zaten konunun devamını okumasına gerek yok .

1-
Wireless ürünleri adındanda anlaşılacağı üzere kablosuz ve radyo frekansı yaymaktadır. bu yayılan radyo frekansları doğada kendi başına belirli bir eksen ile seyehat etmektedir.
yayının çıkış noktasında antenin hemen arkasında yer alan ( bütünleşik antenli ürünlerde bu durum kutu içerisinde gerçekleşir ) antenden geri dönüş yapacak olan odaklanmış sinyal alüminyum levha vasıtası ile hem arkasında yer alan board ‘a ulaşması engellenmekte hemde sinyalin karşı tarafa doğru şekilde gönderilmesini sağlamaktadır.
bu nedenle Metal Kafesli(Kılıflı) RJ45 konnektörü kullanılması önemlidir.
İçerisinde Topraklama amacı ile yerleştirilmiş ek kablosu yer alan mümkünse alüminyum folyolu (Ekranlı) kablo kullanılmalıdır., CAT5E , CAT6E sınıfında FTP,SFTP sınıflarındakiler gibi.

2 –
Topraklama işlemi Kablosuz ürünlerin muhteviyatına göre 2 yada 3 şekilde olabilmektedir. Embeded ( Gömülü ) antenli ürünlerde hem anten üzerinde topraklama girişi , Hemde network konnektörü üzerinden topraklama yapılması gerekmektedir. Harici antenlerde ise anten ayrıca topraklanmasını şiddetle tavsiye etmekteyiz.
Network Kablosununn Anten tarafı ve poe tarafı metal konnektör ile kablodaki topraklama teli ile metal kafes temas edicek şekilde sonlandırılmalıdır.
UBNT poe adaptörleri doğrudan topraklamayı üzerinden prize gerçekleştirmektedir.
Mikrotik ürünlerinde ise Metal konnektör ile bağlı olduğu swich ‘e topraklamayı aktarmaktadır.

3 –
Kablosuz ürünlerin tamamında topraklama veri transfer miktarı , doğru sinyal akışı için oldukça önem taşımaktadır. bu konuda baştan savma çalışma yapılması sistemin kilitlenmesine , wireless performansının düşmesine , CCQ ( Sinyal Data Taşıma Kalitesine ) olumsuz yönde etki etmektedir.
Omni antenli ürünlerde sinyal 360 derece dağıldığı gibi aynı zamandada dikey olarak ‘da bir sinyal akışı gerçekleşmektedir. bu oluşum esnasında en çok topraklamanın önem taşıdığı ürün ise omni antenli ürünlerdir. Enterfere oluşumu sektör antenlere göre çok daha fazladır ve etrafındaki cihazlarada çok fazla sarkma yapabilmektedir.

4 –
Kablosüz ürünler aynı yönde yada farklı yönde yayın yapıyor olsalarda topraklamanın yetersiz olması yada cihazlarin birbirlerine oldukça yakın olması , sarkmalara (enterfere) durumu oluşturmakta ve veri transferini yine olumsuz yönde etkilemektedir. iki anten arasında en az 1 metre mesafe ( yakın mesafedeki yayın yapanlar için ( 3-5 km ) daha uzak mesafede yayın yapan cihazlar için ise bu mesafenın 3-6 metre kadar farklı Kotta ( yükseklik) ve dikey olarak 1-2 metre sağda yada solda olması önem taşımaktadır. bu durum sinyal kalitesini ve uzun ömürlü ürün kullanımı için dikkat edilmesi gereken unsurlardır.

5 –
Antenim direğe bağlı , direkt ‘de metal , topraklama için bu yeterlidir . düşüncesindeki arkadaşlarımıza o direkteki tüm antenleri kapatıp . 1 tane anteni tek başına çalıştırdıklarındaki performansı ile 3-4 anteni aynı anda çalıştırdığındaki performansı arasındaki farkı inceleyip bu konuya yorum yazmalarını bekliyorum.

Kablosuz sistem , başarısız yada kalitesiz bir sistem değildir.
Önemli olan doğru konfigurasyon yapılması ve Montajın doğru bir şekilde gerçekleştirilmesidir..
Unutmayin Kullandığınız cep telefonları ‘da kablosuz ve Profesyonel ekipler tarafından topraklama çubuğu ile tüm antenler bağımsız topraklanarak sonuçlandırılıyor.

Saygılar.

Categories:

Tags:

No responses yet

Bir cevap yazın