OSPF, komşular arasında bağlantı durumu bilgilerini iletmek için birkaç tür Bağlantı Durumu paylaşımına (LSA) dayanmaktadır . En uygun LSA türlerinin kısa bir incelemesi:
Tip 1 – Bir Router’ı temsil eder
Tip 2 – Çok adresli bir link için sözde modu (designated router) (atanmış yönlendirici) gösterir
Tip 3 – Bir ağ bağlantısı özeti (dahili rota)
Tip 4 – Bir ASBR’yi temsil eder
Tip 5 – OSPF etki alanına harici bir rota
Tip 7 – Tip 5 LSA yerine Stub alanlarında kullanılır
LSA tip 1 ve 2 tüm bölgelerde bulunur ve hiçbir zaman alanın dışına taşmaz. Diğer LSA türlerinin bir alan içinde paylaşım yapılıp yapılmayacağı, alan türüne bağlıdır ve birçoğu vardır:
- Backbone area (area 0)
- Standard area
- Stub area
- Totally stubby area
- Not-so-stubby area (NSSA)
Standart bir alanı inceleyerek başlayalım. Omurga alanının temel olarak diğer tüm alanların bağlandığı merkezi nokta olarak belirlenmiş standart bir alan olduğuna dikkat edin, bu nedenle standart alan davranışının bir tartışması büyük ölçüde omurga alanı için de geçerlidir.
Standard Area
Yukarıdaki örnekte, yönlendirici 2, standart bir alan ve omurga arasındaki alan sınır yönlendiricisi (ABR) görevi görür . R3, yolları harici bir alandan yeniden dağıtır ve bu nedenle özerk bir sistem sınırı yönlendiricisi (ASBR) olarak tanımlanır .
Belirtildiği gibi, tip 1 ve 2 LSA ortak bir alanı paylaşan yönlendiriciler arasında taşmaya maruz kalıyor. Bu, LSA’lar bir alanın en kısa yol ağacını oluşturmak için kullanıldığından ve sonuç olarak yalnızca tek bir alanla ilgili olduğundan, tüm alan türleri için geçerlidir. Sırasıyla iç ve dış IP yollarını tanımlayan Tip 3 ve 5 LSA’lar omurga boyunca ve tüm standart alanlarda taşmaya maruz kalmaktadır. Harici yollar bir ASBR tarafından üretilirken, dahili yollar herhangi bir OSPF yönlendiricisi tarafından oluşturulabilir.
Tip 4 LSA’lara özgü durum not alın. Bu LSA’lar, ASBR içeren bir alanın ABR’si ile omurgaya dahil edilir. Bu, OSPF etki alanındaki diğer tüm yönlendiricilerin ASBR’ye ulaşmasını sağlamak içindir.
Standart alanlar iyi çalışır ve tüm yönlendiriciler tüm rotaları bildiğinden en iyi rotalamayı sağlar. Bununla birlikte, bir alanın ağın geri kalanına erişimi sınırlı olduğu ve bir tam bağlantı durumu veritabanını sağlamanın gereksiz olduğu durumlar da vardır. Ek olarak, bir alan, büyük bir OSPF ağı için tam bir veritabanını muhafaza edemeyen düşük uçlu yönlendiriciler içerebilir. Bu tür alanlar, belirli LSA tiplerini engelleyecek ve Stub area olacak şekilde yapılandırılabilir .
STUB Area
Bu sonraki örnekte, R2 ve R3 ortak bir Stub area paylaşmaktadır. Dış yolları (tip 5 LSA’lar) alana yaymak yerine, ABR Stub area varsayılan bir yol içeren tip 3 LSA’yı enjekte eder. Bu, Stub area yönlendiricilerin, tüm harici rotaları korumak zorunda kalmadan trafiği dış hedeflere yönlendirmesini sağlar. Dış yollar Stub area tarafından alınmadığından, ABR’ler ayrıca tip 4 LSA’ları diğer alanlardan Stub area iletmez.
Bir alanın Stub area olması için, kendisine ait tüm yönlendiricilerin çalışacak şekilde yapılandırılması gerekir. Stub area Routerları ve Stub area yapmayan routerlar bitişiklikler oluşturmaz.
Birçok özel rota için tek bir varsayılan rota değiştirme yerine , tamamen STUB Arealar için dahili rotalara da uygulanabilir .
Total Stub Area
Stub area gibi, Total Stub area alanları da ABR’lerinden tip 4 veya 5 LSA almaz. Bununla birlikte, ayrıca tip 3 LSA’lar almazlar; alandan çıkan tüm yönlendirme, ABR tarafından enjekte edilen tek varsayılan rotaya dayanır.
Bir saplama alanı, tüm ABR’lerini bu no-summary parametre ile yapılandırarak tamamen inatçı bir alana genişletilir :
Stub area gibi, Total Stub area kesinlikle tam yönlendirme bilgisi gerektirmeyen ağ bölümlerinde yönlendiricilerin kaynak kullanımını azaltmak için uygun olabilir. Bununla birlikte, hiçbir tür ASBR içeremez, çünkü alan 4 ve 5 LSA’lara izin verilmemektedir. Bu sorunu çözmek için ve şimdiye kadar verilmiş en kötü adlandırma kararı olan Cisco’da, çok inatçı olmayan bir alan (NSSA) kavramı ortaya çıktı .
Not-so-stubby area
Bir NSSA, esasen kılık değiştirmiş tip 5 LSA’lar olan tip 7 LSA’lardan yararlanır. Bu, bir ASBR’nin harici bağlantıları bir ABR’ye tanıtmasına izin verir, bu da 7 tipi LSA’ları OSPF etki alanının geri kalanına su basmadan önce tip 5’e dönüştürür.
Bir NSSA, Stub area gibi, Total Stub area olarak işlev görebilir. Normal (STUB area) bir NSSA atamak için bölgedeki tüm yönlendiricilerin yapılandırılması gerekir:
Tip 3 LSA’lar bölgeye girip çıkacaktır. Normal bir STUB Area aksine, ABR olacak değil açıkça bunu yapmak için yapılandırılmış sürece NSSA içine varsayılan bir yol tanımlanır. Trafik, varsayılan bir rota olmadan harici hedeflere yönlendirilemediğinden, muhtemelen bir tane ekleyerek eklemek istersiniz default-information-originate tanımlanmalı.
NSSA’yı tamamen stub bir alan olarak işlev görecek şekilde genişletmek, tip 3 LSA’ları ortadan kaldırmak için, tüm ABR’lerinin şu no-summary parametre ile yapılandırılması gerekir :
Totally Stub Area bir NSSA’nın ABR’si (veya tercih ederseniz, non stub area olmayan alan) başka bir yapılandırma olmadan varsayılan bir rota dahil edilir.
Özetle :
Standart alanlar tip 1, 2, 3, 4 ve 5 LSA’larını içerebilir ve bir ASBR içerebilir. Omurga standart bir alan olarak kabul edilir.
Stub Area tip 1, 2 ve 3 LSA içerebilir. Harici rotalar yerine varsayılan bir rota kullanılır.
Total Stub Area sadece tip 1 ve 2 LSA ve tek tip 3 LSA içerebilir. 3 LSA tipi, tüm harici ve bölgeler arası yollar için ikame edilmiş bir varsayılan yolu tanımlar.
NSSA alanlar Sutb uygular ya da tamamen stub area işlevleri yerine henüz bir ASBR içerir. ASBR tarafından üretilen Tip 7 LSA’lar, OSPF alanının geri kalanına taşmaması için ABR’ler tarafından tip 5’e dönüştürülür.
Comments are closed